€7,00
Suir ehk mesilaste „leib“ on mesilaspere poolt kogutud õietolmust valmistatud mesilaste söödavaru.
Suira tootmine: Suira valmistamiseks koguvad mesilased taimedelt õietolmu, suruvad selle kärjekannus tihedaks tombuks, niisutavad seedenõredega ning konserveerivad lõpuks meega. Hapniku juurdepääsuta algab suiras kaks nädalat kestev fermentiseerumis- ja käärimisprotsess, mille tulemusel suureneb happe- ja suhkrusisaldus ning tekib K-vitamiin. Suira valmimise käigus saab õietolmutera väliskest kannatada ning tänu sellele muutuvad õietolmus leiduvad toitained mesilastele paremini omastatavaks. Suira või õietolmu puudumisel lakkab mesilasema munemast ning töölised lõpetavad mesilaspiima ja vaha tootmise. Suira kättesaamiseks kärgedest soovitatakse kärg kuivatada ning kärjekannude ülemised otsad ära lõigata. Seejärel purustatakse kärg, mis on külmas rabedaks muutunud, ning eraldatakse suir vahatükkidest tuulamise teel. Tegu on üsna vaevarikka protseduuriga.
Mõju tervisele: Nii õietolm kui suir on kõrge toiteväärtusega ning sisaldavad mitmeid organismile vajalikke aineid. Võrreldes õietolmuga on suiras rohkem süsivesikuid ja piimhapet, kuid vähem valke ja rasvu. Suir sisaldab ka oluliselt rohkem mineraalsooli, vitamiine ja orgaanilisi happeid.Suira võib pidada õietolmu kontsentreeritud vormiks. Õietolm aitab taastada maksa funktsioone, on efektiivne vahend aneemia korral, aktiviseerib kõhunäärme insuliinitootmist, vähendab vere hüübivust, tugevdab kapillaare, alandab vere kolesteroolitaset, on skleroosivastase toimega, soodustab sapi- ja uriinieritust, mõjub vähivastaselt, ei lase kahjulikel mikroorganismidel soolestikus paljuneda, stimuleerib immuunsüsteemi, on üldtugevdav, tõstab söögiisu ning füüsilist töövõimet, tugevdab seksuaalfunktsiooni ning vähendab eesnäärme suurenemise ohtu. Erinevalt puhtast õietolmust ei põhjusta suir allergiat.
Loe lisa: https://maaleht.delfi.ee/maamajandus/oietolm-ja-suir-tervisele-toeks?id=40832099